Ook het Jan van Brabant College in Helmond kiest vanaf dit schooljaar voor een eigen schooltv: JvB TV! Hun vestiging Molenstraat biedt de leerlingen nu al veel kansen om zich te
ontwikkelen. Zo is er tweetalig havo en vwo, is het een Universumschool (dat bèta en techniek stimuleert), een Brainport School (het ontwikkelen van 21th century skills) en kunnen leerlingen meedoen aan de Codeweek, de First Lego League, Drama Club, Ingenieursbureau en nog veel meer. Met JvB TV worden media, nieuws en televisie maken ook onderdeel van het buitenschoolse curriculum. Heel erg 21e eeuw!

Met JvB TV leren de leerlingen zelf televisie maken voor hun eigen YouTube-kanaal. Elke paar weken maken zij een nieuwsitem over hun school, de scholieren, activiteiten en alles er omheen.  Samen op zoek naar belangrijk nieuws, de één achter de camera, de ander ervoor en iemand die alles regisseert. Van persoonlijk tot nationaal nieuws; met JvB TV maken de scholieren kennis met nieuws, het journalistieke vak en op een andere manier met elkaar.

En nu? Het eerste item staat al gepland, dus nu gaan we als de wiedeweerga leerlingen werven, audities houden, een mediatraining geven en natuurlijk op pad met de camera en presentatoren. Tijdens Jan van Brabants’ Collegetour, een jaarlijkse informatieavond voor ouders op 19 november, laten we het eerste (proef)werk van het JvB TV-team zien. Een spannende opdracht, niet alleen voor hen maar ook voor Scala Productiehuis. Het is namelijk niet oude-rot-in-het-vak Nico van den Klundert die het gaat doen, maar Scala’s nieuwe programmamaker Astrid Spraakman.

Zij heeft natuurlijk over de schouder meegekeken bij scTV in Eindhoven en gaat JvB TV nu zelfstandig opstarten. Samen met de leerlingen en docenten van het Jan van Brabant College gaan we flink aan de slag en geven we jullie vanaf december een kijkje in het leven op deze middelbare school.

JvB TV